يک شبکه آمريکايي در گزارشي با اشاره به مشکلات عربستان سعودي در زمينه جنگ يمن و همچنين کاهش شديد بهاي نفت، بر نگراني مقامات آمريکايي از «سقوط عربستان سعودي» تاکيد کرد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار يک رسانه آمريکايي در گزارشي درباره سفر اخير محمد بن سلمان به واشنگتن نوشته که آمريکا نگران سقوط عربستان سعودي است.
محمد بن سلمان جانشين وليعهد، پسر ملک سلمان و وزير دفاع عربستان سعودي هفته گذشته به واشنگتن سفر و با باراک اوباما رئيسجمهور، جان کري وزير خارجه و اشتون کارتر وزير دفاع آمريکا ديدار کرد.
حالا شبکه ان بي سي در گزارشي درباره ديدارهاي محمد بن سلمان با مقامات آمريکايي، از نگراني واشنگتن درباره سقوط خاندان سلطنتي عربستان سعودي سخن گفته است.
در اين گزارش آمده است: «شاهزاده سعودي با مقامات آمريکايي ديدار کرد؛ مقاماتي که برخي از آنها نگران هستند قدرت و تسلط او، ميتواند امنيت منطقهاي مورد نظر آمريکا را تخريب کرده و به آن آسيب بزند».
ان بي سي نوشت: «مقامات دستگاه امنيت داخلي آمريکا معتقدند عربستان سعودي در يک دو راهي و مقطع حساس قرار دارد و اگر شاهزاده (محمد بن سلمان) چه اکنون و چه بعدا به عنوان شاه توفيق نيابد و موفق نشود، احتمال آشوب در پادشاهي وجود دارد. يک کارشناس سعودي که نخواست نامش فاش شود، گفت که "موضوع اين است که يا او يا داعش"».
در در ادامه گزارش اين رسانه آمريکايي آمده است: «خبر بزرگ آن است که تقريبا همه مقامات آمريکايي در ديدار با بن سلمان حضور دارند کسي که عملا نفر دوم در تخت سلطنتي پدرش است. به نظر ميرسد که محمد بن سلمان در مقابل پسرعمويش محمد بن نايف، وليعهد و کسي که براي مدت طولاني فرد مطلوب آمريکا بوده، دست برتر را کسب کرده است. سفر اخير او بدون هياهو و جنجال، يک سفر دولتي و رسمي بود».
ان بي سي افزود: «يک مقام سابق اطلاعات ملي در امور مربوط به خاورميانه و عضو پيشين تيم موقت رئيسجمهور باراک اوباما گفت که رهبران آمريکايي بايد خودشان را به مردي که شايد به زودي پادشاه شود، عادت داده و با او خودماني شوند. ملک سلمان 80 ساله و آسيب پذير است و بن نايف هم شديدا بيمار است».
به گفته بروس ريدل، از آوريل 2015 که محمد بن سلمان تبديل به نفر سوم در خاندان سلطنتي عربستان سعودي شد، مقامات آمريکايي نگراني دارند و «افراد بسياري، از بي ملاحظگي او نگران هستند».
در ادامه گزارش آمده است: «(محمد بن) سلمان برخي از مداخلات پر هزينه خارجي از قبيل جنگ با حوثيهاي مورد حمايت ايران در يمن را به راه انداخته است. اين جنگ موفقيت مقدماتي داشت اما تبديل به بن بستي شد که تا زمان اجرايي شدن آتش بس، براي پادشاهي سعودي روزانه 200 ميليون دلار هزينه داشت. فعالان بينالمللي حقوق بشر از عربستان سعودي به خاطر حملات بيپرواي سعوديها به غيرنظاميان يمني به شدت انتقاد کردهاند».
از نظر اين رسانه آمريکايي، موضع و سياست چالشي ديگر محمد بن سلمان، حمايت او از تشديد استخراج نفتي و فروش بيرويه نفت علي رغم کاهش شديد بهاي آن است.
در گزارش ان بي سي آمده است: «پادشاهي سعودي چنان در تله گير افتاده که براي اولين بار از سالهاي دهه 1990 تاکنون، اين کشور در حال پذيرش مواجه شدن با يک بدهي خارق العاده است».
اين رسانه آمريکايي ادامه داد: «روابط عربستان سعودي با ايران به عنوان دشمن اصلي منطقهاش به ويژه پس از اعدام نمر النمر معترض شيعي، به طرز شديدي دچار تنش شده است».
بروس ريدل، کارشناس کنوني ارشد موسسه بروکينگز ميگويد ديدارهاي اخير محمد بن سلمان با کري، کارتر و باراک اوباما حاکي از ان است که دولت آمريکا به اين موضوع اذعان کرده که جانشيني او و پادشاهيش موضوعي «بسيار محتمل» است.
يک مقام اطلاعاتي آمريکا که البته نامش منتشر نشده، تاکيد کرده آمريکا نگران است در صورت شکست نظامي عربستان سعودي (در يمن و ديگر نقاط) و سقوط اقتصاد آن، «جهادگرايان» در عربستان قدرت را از آن خود کنند و به همين دليل محمد بن سلمان «بايد برنده شود. موضوع ساده است».
در ادامه اين گزارش به ديدارهاي گسترده محمد بن سلمان در سفر اخيرش به آمريکا اشاره شده است. او علاوه بر ديدار با جان کري، اشتون کارتر و باراک اوباما، با روساي سيا و سازمان اطلاعات ملي آمريکا، رئيس مجلس نمايندگان، رهبران اکثريت و اقليت سنا و برخي رهبران تجاري و اقتصادي اين کشور ديدار کرد.
ان بي سي گزارش داد: «کاخ سفيد بيشتر خواهان صحبت درباره نفت و ديگر موضوعات اقتصادي به ويژه طرح عربستان سعودي براي کاهش وابستگي خود به درآمدهاي نفتي است، که اين موضوع نشانگر نگراني آمريکا درباره آينده پادشاهي است».
اين رسانه آمريکايي ادامه داد: «آمريکا ديدار با محمد بن نايف وليعهد کنوني را که احساس ميکند کمک کننده استوارتري است، ترجيح ميداد، اما شايد بن نايف هرگز پادشاه نشود. سه مقام اطلاعاتي کنوني و سابق آمريکا گزارشهاي متفاوتي از وضعيت سلامتي او ارائه دادند. يک مقام ارشد اطلاعات نظامي (آمريکا) گفت که بن نايف شايد نزديک به موت باشد، اما نفر دوم تا اين حد پيش نرفته اما تاييد کرده که وضع سلامتي او خوب نيست».
در پايان اين گزارش هم با اشاره به اينکه محمد بن نايف ديگر شانسي براي پادشاهي ندارد، آمده است: «مقامات آمريکايي اکنون اين موضوع را تشخيص ميدهند که شرايط عوض شده و آينده از آن بن سلمان است».
منبع:فارس